Vektra Montenegro u stečaju

Bez autora
Mar 27 2012

U kompaniju Vektra Montenegro, biznismena Dragana Brkovića, danas je uveden stečaj. Rješenje o uvođenju stečaja u Vektru Montenegro donio je sudija podgoričkog Privrednog suda Miodrag Anđelić na prijedlog Crnogorske komercijalne banke, odnosno kompanije OTP faktoring/Factoring/. Za stečajnog upravnika imenovan je Veselin Raičević. Anđelić je kazao da je prvi sastanak povjerilaca zakazan za 27. april, a ročište za ispitivanje potraživanja za 28. maj. Povjerioci mogu u roku od 30 dana od uvođenja stečaja, prijaviti svoja obezbijeđena i neobezbijeđena potraživanja. Vektra Montenegro bi, kako se navodi u rješenju o uvođenju stečaja, trebalo da u istom periodu ispuni obaveze prema stečajnoj masi.

Vektra Montenegro u stečajuU kompaniju Vektra Montenegro, biznismena Dragana Brkovića, danas je uveden stečaj, prenosi Mina biznis.

Rješenje o uvođenju stečaja u Vektru Montenegro donio je sudija podgoričkog Privrednog suda Miodrag Anđelić na prijedlog Crnogorske komercijalne banke, odnosno kompanije OTP faktoring/Factoring/.

Za stečajnog upravnika imenovan je Veselin Raičević. Anđelić je kazao da je prvi sastanak povjerilaca zakazan za 27. april, a ročište za ispitivanje potraživanja za 28. maj.

Povjerioci mogu u roku od 30 dana od uvođenja stečaja, prijaviti svoja obezbijeđena i neobezbijeđena potraživanja.

Vektra Montenegro bi, kako se navodi u rješenju o uvođenju stečaja, trebalo da u istom periodu ispuni obaveze prema stečajnoj masi.

Stečaj u kompaniju Vektra Montenegro bio je uveden 21. februara, ali je Anđelić na zahtjev advokata kompanije, odlučio da vrati u pređašnje stanje.

Na posljednjem ročištu, 20. marta, ostvaren je uvid u najnoviju potvrdu Centralne banke (CBCG) od 7. marta gdje se vidi da je račun kompanije blokiran od novembra prošle godine.

Sud je utvrdio da se stečajni dužnik nalazi u neprekidnoj blokadi duže od 45 dana, odnosno da dospjelim obavezama ne može odgovoriti u periodu od mjesec i po.

Sud je zaključio da su i drugi povjerioci blokirali račun Vektre Montenegro iz čega proizilazi da kompanija ne može odgovoriti novčanim obavezama.

Zahtjev za pokretanje stečajnog postupka zbog nevraćenog kredita od 20,9 miliona eura tražili su OTP faktoring i CKB krajem prošle godine.

Mađarska OTP banka i njena kćerka kompanija CKB podnijele su, posredstvom OTP faktoringa, bjelopoljskom i podgoričkom Privrednom sudu šest zahtjeva za pokretanje stečajnih postupaka u firmama biznismena Dragana Brkovića, od kojih zbog nevraćenih kredita potražuju ukupno oko 100 miliona eura sa obračunatim kamatama.

Brkovićeve kompanije imaju dugove i prema drugim bankama i kompanijama, a ukupna zaduženost nezvanično se procjenjuje na oko 150 miliona eura.

Iz Vektre su posljednjih nekoliko mjeseci osporavali OTP-u pravo da podnese takav zahtjev i isticali da su u toku navodno pregovori sa tom bankom, kojim će biti izbjegnut sudski epilog.

Podgoričkom Privrednom sudu OTP faktoring je podnio zahtjeve za pokretanje stečajnih postupaka u kompanijama Vektra Boka, Vektra investments i Vektra aviejšn/Aviation/.

OTP faktoring je firma koja se bavi otkupom potraživanja i loših kredita kod CKB.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik